Dagboek van een ex-topsporter!

 

Het doek is gevallen!

Na bijna 25 jaar sport op hoog niveau,  anders geformuleerd: topsport, heb ik, Marc Papanikitas, of zeg maar: heeft mijn lichaam besloten een einde te maken aan het beulswerk die mijn tak van de atletiek, de lange afstand- en de laatste de jaren de heel lange afstand, voorbij de marathon en verder – met zich meebracht;

Ik gebruik bewust het woord topsport omdat ik vind dat eenieder die gans zijn levensomstandigheden en dat van zijn naasten in functie van zijn sport inricht een topsporter is. Supergetalenteerden topsporters, waaronder ik jammer genoeg niet behoorde, worden dan profsporter en dat zijn zij die geld verdienen met hun sport.

Geld en sport is voor mij altijd een netelige kwestie geweest. Op één of andere manier had ik toch het geluk om hier en daar wat startgelden te kunnen verdienen, maar dat heb ik altijd geweigerd. Ik was topsporten weetje nog, geen prof. De laatste jaren nam ik zelfs mijn winstpremies niet meer aan. Ik liep, kwam over de meet en ging naar huis. Een teken aan de wand?

 

Dank zij mijn sport heb ik een stukje van de wereld gezien. Heb ik veel vrienden overgehouden, zowel in binnen- als buitenland. Dank zij mijn sport mocht ik overal komen, was ik overal welkom, werd ik door organisatoren behandeld als een koning. Kreeg ik mijn schoenen en kleren en sportvoeding.

Dank zij mijn sport heb ik veel mogen schrijven en is er zelfs een heus boekje van mij uitgegeven.

Dit is allemaal zoveel meer waard dan start en aankomstpremies, dan lopen voor geld.

 

En nu? Hoe gaat het nu verder?

Wat gebeurt er met een mens die altijd maar gefocust was op lopen, trainen, presteren, winnen en verliezen?

Hoe reageert zijn lichaam? En zijn geest?

Hoe vult hij de uren op die hij nu vrij krijgt door minder te trainen, minder wedstrijden te lopen? Is hij meer thuis, zoals hij beloofde aan zijn dierbaren nadat hij hen vertelde dat de loopcarrière voorbij is?

 

Dit alles wil ik gedurende een bepaalde periode kenbaar maken via de site van AVKA.

Onder de vorm van een column probeer ik elke maand een stukje te schrijven over mijn leven na de topsport.

 

Als laatste; ik neem het woord topsport nogal gemakkelijk in de mond. Daarom een beknopt overzicht van de belangrijkste prestaties uit mijn carrière, dan is het aan jullie lezers zelf uit te maken of ik mezelf topsporter mag noemen………………….. of niet. 

 

Marc Papanikitas 

 

 

Marc schreef ook een boek waarvan je hier de cover kan bekijken, en lees ook de reacties van Martine Hofstede en Juriaan Simonis op deze uitgave.