Dagboek van een ex-topsporter!

 

10. Karvonen

 

Karvonen!

 

Karvonen: het klinkt als een oeroude Noorman, die met zijn Drakar in Holland aanmeert, roepend en tierend een klooster binnenstormt en de eerste non die hij tegenkomt bespringt met de boodschap…………………..tja, de Noorman is slecht en men verstaat toch niet wat hij zegt.

Ik heb het natuurlijk helemaal mis. Karvonen heeft in de verste verte geen lap te maken met Noormannen, Vikings of whatever.

Karvonen was gewoon een Finse marathonloper ergens in de jaren vijftig. Karvonen is voor mij een formule die een hartslagzone berekent. Het ene houdt verband met het andere, maar vraag me niet hoe of wat want ik vond het niet onmiddellijk terug en eerlijk gezegd ben ik relatief en gepantenteerd te lui om het gans uit te vlooien. Trouwens ende kort gezegd, er zijn nuttigere bezigheden dan verbanden zoeken tussen formules en Finse marathonlopers genaamd Karvonen. 

U vraagt zich wellicht af “welken gezonden” blikseminslag mij heeft doen bekeren tot het bezigen van de formule van Karvonen en wat ze betekent in mijn dagelijks leven, wat zich beperkt tot ademen, stoelgang produceren en producten in mijn mond duwen die deze stoelgang mogelijk maken. O ja, en natuurlijk loopsgewijs afstanden overbruggen.

Heel eenvoudig:  HFopt = HFrust + (HFmax - HFrust) * X%

Dit is dan ook de reden waarom ik kleuteronderwijzer ben geworden. Het vak wiskunde, waar ik bijzonder sterk in was tot de dag dat men verder ging dan optellen een aftrekken tot 10, was dus niet aan mij besteed.

Bij het uitvinden en commercialiseren van de computer werden ook de programmeurs uitgevonden die gelukkig programma’s schreven om zulke formules te herleiden tot simpele tabellen waar ik dan getalletjes kon intikken die dan automatisch HFopt berekenden. Dusdanig ben ik de gelukkige gebruiker van de formule van Karvonen.

Maar goed, nog steeds weet u niet waarover ik het heb, tenzij u een geoefende en ervaren lange afstandloper bent, zo één die niet over één nacht ijs gaat, één die weet van welk hout pijlen maken, één die toevallig voor zijne kerst een hartslagmeter heeft gekregen.

Eind vorig jaar, vijf dagen geleden dus, werd er besloten om in het jaar 2012 NC, in de maand september, deel te nemen aan de befaamde en weliswaar Grieks zijnde spartathlon. Een loopje georganiseerd tussen Athene en Sparta, bestaande uit 246km met daarin ergens de Sangapas die mag over geklauterd worden.

In 2011 worden ter voorbereiding daarvan een aantal heel lange wedstrijden gelopen tussen 120 en 240km. Voor de doorsnee atleet, en dan gebruik ik bewust het woord atleet want de doorsnee gewone mens struikelt los van zijne WC bril bij het ontdekken dat mensen 240km kunnen lopen, zijn die afstanden net een brug te ver. Ultralopers daarentegen veteren hun nestels pas als ze weten dat ze binnen de vier uur lopen niet naar huis mogen komen.

Nog steeds zit u te wachten welke impact Karvonen gaat hebben op mijn loops leven. U zit op het puntje van uw stoel, u verwacht eindelijk een gedegen uitleg, het verhaal achter het verhaal, de waarheid en niets anders dan de waarheid. De levensles waar u al zo lang zit op te wachten……..waag het niet om te klagen, u hebt er zelf om gevraagd..of toch niet?

Daar komt ie dan: het lopen van gigantische afstanden vergt voornamelijk controle over tempo en snelheid, zeker ook in de voorbereidingsfase. Vooral de energiezone waar het vetverbrandingssysteem van belang is moet in het oog worden gehouden.

vier soorten training zijn hier van toepassing: de LSD, en daar bedoel ik absoluut niet het geestverruimend product, of de komieke sigaretten mee, maar de lange langzame duurloop,

de extensieve duurloop, de intensieve duurloop en de weerstandtraining.

Door een lactaattest, die je bij een sportarts kan afleggen wordt vooral de maximum hartslag bepaald die je nodig hebt om in de formule van Karvonen te gooien.

Als je dit doet samen met je rustpols die je elke morgen neemt dan kan je perfect bepalen in welke hartslagzone je een bepaalde training die dag moet lopen.

Op die manier kan je dag per dag en gepersonaliseerd trainen. Maw: als je de avond daarvoor de bloemetjes bent gaan buitenzetten, en dat bedoel ik natuurlijk niet letterlijk, gebruikmakend van de LSD, en dan bedoel ik natuurlijk niet de lange langzame duurloop, zal je merken dat je ochtendpols ietsiepietsie hoger ligt dan normaal. Voer de gegevens in in de formule van Karvonen en je hebt de zones waarin je bijvoorbeeld je intensieve duurloop van die dag mag afleggen. Die waarden zullen dan op dat moment anders liggen dan wanneer je gewoon zedig om 21h00 met je handen boven de lakens bent gaan slapen.

Ik ben dus vorig jaar, nog steeds vijf dagen geleden, zo’n lactaattest gaan afleggen waaruit de arts de gevleugelde conclusie trok: “je bent de André Tschmill van het lopen. Heel lang oerendhard knotsen zonder te verzuren, maar als het net iets sneller moet, melkzuur tot aan je oorlellen”

Geen probleem dus. Net iets sneller hoeft voor mij niet meer, zeker bij de afstanden die ik wil afleggen. Who the fuck is André Tschmill trouwens?

U bent alweer wat wijzer geworden? U hebt iets bijgeleerd? U vond dit interessant genoeg om via google wat te gaan surfen rond Karvonen? Of, u denkt bij u zelf: onnozele kloot, doe gewoon en loop 10km zoals iedereen.

 

Ook ne gelukkige…………

 

  

Marc Papanikitas 

 

 

Vorige publicaties :

 

9. Come Back

 

8. Gelul

 

7. Is dit nu het leven

 

6. Vroeger is voorbij

 

5. Lenen bij B is lenen bij een vriend

 

4. The Shadow!

 

3. Wil u even naar onze studio in Amsterdam komen …………

 

2 In mijn hoofd loop ik nog

 

1 Het einde, een nieuw leven

 

Inleiding